Ristisidepotilas eläinfysioterapeutin vastaanotolla

Viimeisimmässä Koiramme-lehdessä (9/19) julkaistiin juttu koiran eturistisidevaurioista. Tavoitteellisen kuntoutuksen merkitys ja fysioterapeutin rooli vauriosta ja leikkaushoidosta toipumiseen jäi pieneksi sivujuonteeksi, joka mainittiin tarpeellisena jos toipuminen ei tapahdukaan spontaanisti. Eturistisidepotilas on eläinfysioterapeutin vastaanotolla yksi useimmin tavatuista potilaista. Koitetaan tämän blogitekstin myötä tuoda tietoisuuteen sitä, miten fysioterapeutti auttaa ristisidepotilasta! 

Ristisidepotilas eläinfysioterapeutin vastaanotolla

Ontumista, haluttomuutta liikkumiseen, levon jälkeistä oireilua… Polven eturistisiteen repeytyminen on koirilla yleinen ongelma. Suurin osa näistä hoidetaan leikkaushoidolla sen erinomaisen onnistumisprosentin takia. Osa hoidetaan ilman leikkaushoitoa ja luotetaan kehon kykyyn korjata epästabiili rakenne – polven tapauksessa tiivistä sidekudosta muodostuu antamaan lisätukea nivelelle.

Oli hoitolinjaus mikä tahansa, ristisidevaurion tapahtuessa polven biomekaniikka muuttuu ja polven toimintakyky, takaraajan toimintakyky sekä koiran koko fyysinen toimintakyky rajoittuvat. Kokonaistilanteeseen vaikuttavat mm. koiran ikä, fyysinen kunto, aiemmat tapaturmat ja sairaudet, elinympäristö, omistajan resurssit yms.

IMG_0834

Kun ristisidepotilas tulee fysioterapeutin vastaanotolle, kartoitetaan kokonaistilanne mahdollisimman laajasti. Jos potilas tavataan ennen leikkausta, käydään omistajaa haastattelemalla läpi koiran elinympäristön riskitekijät, jotka saattaisivat vaarantaa leikkaushoidon onnistumisen. Ympäristötekijöistä erityisesti kartoitetaan, onko taloudessa muita eläimiä, onko välttämättömiä portaita, liukkaita pintoja, riskiä päästä putoamaan tai hyppäämään jne. Osteotomia- eli luunleikkaustekniikalla tehdyn korjauksen jälkeen on erityisen tärkeää, että koiran liikkumista pystytään rajoittamaan niin pitkään, että leikatun luun luutuminen on varmistettu. Riskejä optimaalisen toipumisen kannalta on mm. epäsopivalle kuormitukselle altistuminen, liian raju liikunta sekä liian vähäinen tai liian rajoitettu liikunta. Fysioterapeutin tehtävä on informoida omistajaa siitä, mikä missäkin vaiheessa on turvallista ja tarpeellista.

Jos potilas tavataan siis ennen leikkausta, ohjeistetaan omistajaa ympäristönhallinnassa yksilöllisesti ja annetaan ohjeet liikuntaan, kotiharjoitteisiin ja kylmäpakkauksen käyttämiseen 2:lle ensimmäiselle leikkauksen jälkeiselle viikolle sekä ohjataan käytännössä ko. harjoitteiden suorittaminen, jotta omistaja osaa toteuttaa ne kotona pian leikkauksen jälkeen. Koiran liikuntakykyä ja lihaksiston tilannetta arvioidaan

00527b30-0fe5-464d-9c48-378e1d5f04f9

Jos potilas tulee vastaanotolle vasta leikkauksen jälkeen, useimmiten heti tikkienpoiston jälkeen, tehdään kokonaistilanteen kartoitus tässä vaiheessa. Tällöin arvioidaan koiran sen hetkistä liikkumista, miten se käyttää leikattua raajaa liikkuessaan ja seistessään. Arvioidaan polven liikerataa ja takaraajojen, erityisesti reisien lihasmassan symmetriaa – usein leikatun raajan reisilihasmassa on vähentynyt, monilla koirilla jo ennen leikkausta. Koiran ”takareisi” (m. biceps femoris) osallistuu merkittävästi polvinivelen tukemiseen ja liikuttaa niveltä koukistussuuntaan, joten ko. lihaksen voiman ja massan palauttaminen on yksi tärkeä tavoite ristisidepotilaan kuntoutuksessa. Käytetty leikkaustekniikka vaikuttaa siihen, mikä kuntoutuksen painopisteenä on ja mitkä ovat tietyt rajoitteet ja varoajat. Fysioterapeutti on perehtynyt eri leikkaustekniikoihin ja pystyy ohjeistamaan omistajaa asianmukaisesti.

Vaikka vielä tässä vaiheessa ei lihasvoimaa ryhdytä kasvattamaan, fysioterapeutin on tärkeää arvioida lähtötilanne ja kuntoutuksen tavoitteet, jotta kuntoutusprosessi voidaan suunnitella ja toteuttaa mahdollisimman nousujohteisesti. On tärkeää saada koira käyttämään leikattua raajaa jatkuvasti mahdollisimman hyvin, mikä tarkoittaa sitä, että koira ei säästä raajan käyttämistä turhaan, mutta ei myöskään käytä siitä liian rajusti. Molemmissa skenaarioissa on riskinä kuntoutumisen hidastuminen ja toissijaisten ongelmien kehittyminen.

ada

Vastaanotolla tarkastetaan aina myös koiran muiden kehonosien mahdolliset ongelmatilanteet. Selkä, vastakkainen eturaaja ja toisen puolen takaraaja ovat tyypillisesti ylimääräisen ja epätyypillisen kuormituksen kohteena, joten tarvittaessa hoidetaan toissijaisia pehmytkudosvaivoja, terveiden nivelten ja rangan liikkuvuusongelmia yms. Kuntoutuksessa on oleellista saada keho tasapainoon mahdollisimman pian myös näiden ylikuormitus- ja epäsymmetriatilojen välttämiseksi ja hoitamiseksi. Fysioterapeutti auttaa ja tukee myös painonhallinta-asiassa. Painon pudotus tai ylipainon välttäminen ovat tärkeä osa ristisidepotilaan kuntoutusta.

Ristisidepotilaan leikkauksen jälkeisessä kuntoutuksessa sekä ilman leikkaushoitoa, konservatiivisesti hoidettavan potilaan, kuntoutuksessa merkittävin osuus on sillä, mitä koiran kanssa tehdään päivittäin. Fysioterapeutin tärkein tehtävä on antaa koirapotilaan omistajalle mahdollisimman tarkat kotiohjeet ympäristönhallinnasta, yksilöidystä harjoittelusta ja liikunnasta – ohjeet, jotka tukevat koiran senhetkistä kuntoutusvaihetta. Oleellista on se, että ohjeet annetaan aina yksilöllisesti tehdyn arvioinnin mukaisesti ja ne tulisi päivittää säännöllisesti toimintakyvyn muuttuessa eli kuntoutuksen edetessä. Valmiit, yleispätevät ohjeet toimivat tehokkaasti ainoastaan fysioterapeutin valvonnassa ja ohjauksessa, jolloin niitä voidaan muokata yksilökohtaisesti, mutta ne eivät toimi erityisen hyvin itsenäisessä harjoittelussa. Itsenäisen harjoittelun tueksi tarvitaan yksilökohtaiset ohjeet kyseisen koiran kokonaistilanne huomioon ottaen, jotta kuntoutuminen olisi nousujohteista ja tehokasta ja lopputulos mahdollisimman hyvä.

IMG_5213Ristisidepotilaan kuntoutus on intensiivinen prosessi, joka vie omistajalta aikaa ja resursseja, mutta palkitsee kun kuntoutuminen etenee. Leikkaushoito on omistajalta iso panostus koiran hyvinvoinnin eteen ja sen takia myös leikkauksen jälkeiseen kuntoutukseen kannattaa panostaa, jotta lopputulos koko koiran toimintakyvyn osalta olisi toiveiden mukainen. Jälkeenpäin, ongelmien ilmaantuessa niiden korjaaminen on aina hitaampaa ja epävarmempaa kuin ennaltaehkäisy. Kuntoutuksen toteutus ja käynnit fysioterapeutin vastaanotolla sovitaan aina yksilöllisesti omistajan resurssien ja intressien mukaisesti. Oman alueesi koulutetun eläinfysioterapeutin löydät Suomen Eläinfysioterapeutit ry:n listalta.

Kirjoittaja: Elina Nuutinen
Fysioterapeutti AMK, eläimiin erikoistunut

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close